2019. július 21., vasárnap

Egy szívszaggató történet | Nagy Eszter: Életünk harcai

Sziasztok Molyok !

A mai bejegyzésemben egy olyan könyvről hoztam nektek értékelést, amely teljesen összetörte a szívemet, majd a történet végére újra összerakott. Így tudnám leginkább jellemezni Nagy Eszter írónő első felnőtteknek írt kötetét az Életünk harcait. Számomra hatalmas meglepetés volt ez a könyv , és szerintem zseniális, amit az írónő ebben a kötetben csinál. Egy biztos Nagy Eszterre érdemes odafigyelni, hogy mit csinál, mert nagyon tehetséges szerzőről beszélünk, és mert kicsiny hazánk büszkesége, hogy ilyen sok tehetséges magyar szerzőnk van .

Nagyon szépen köszönöm az írónőnek, hogy elküldte nekem a könyvet recenzióba !

Jó olvasást a bloghoz !

Írta: Nagy Eszter
Cím: Életünk harcai
Oldalak száma: 260
Kiadta: NewLine
Megjelenés: 2019
Molyos értékelése: 97%
Fülszöveg:


„Akiket ​az ég egymásnak szánt, azoknak földi útját ember szét nem választhatja. Így tartja a régi mondás. De vajon valóban így van ez? Juliska szegény falusi lány, özvegy édesanyja házasságaiból több édes- és féltestvérrel. Szigorú szeretetben nevelkedik, zsenge korától dolgoznia kell. Ferenc árva fiú, akit nevelőszülei az árvaházból ingyencselédnek vesznek ki, a szeretetet azonban nem ismeri. Gyermekkorukban találkoznak először, ám ez a találkozás hosszú időre az egyetlen marad… Juliskát édesanyja gazdag kulákfiú feleségéül szánja, örülve lánya jó szerencséjének, nem törődve azzal, hogy az iszonyodik a vőlegényjelölttől, és akkor már mást szeret – Ferencet, akiről azonban csak titokban álmodozhat. Ám a sors szeszélyes. Kitör a háború, a vőlegényt az SS sorozza be, míg Ferencet a magyar hadsereg: egyikük élvezi az öldöklést, a kegyetlenkedést, míg a másik a legembertelenebb körülmények között tesz tanúságot emberségéről. Vajon hogyan pördül a sors kereke, ki tér haza Juliskához? A gyűlölt vőlegény, vagy a szívből szeretett árva fiú?”

A könyv műfaja:
Nagy Eszter írónő legelső könyve, az Életünk harcai egy igazán erős történelmi romantikus regény. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos és jelentős szerepe van a regényben a szerelmi szálnak is, de ettől nem kell arra számítani, hogy egy csöpögős történetről lesz itt szó. Ez a könyv egyáltalán nem simogat. Összetör, beléd tapos , majd a történet végére összerak. Így tudnám jellemezni ezt a csodálatos könyvet röviden. 

Borító:
Nekem személy szerint rögtön megtetszett ez a borító, amikor elsőnek megláttam. Tetszik a borítóban, hogy a férfi háttal van nekünk, így olyan, mintha rejtőzködne, vagy valami elől próbálna elbújni, elmenekülni. Számomra ez a borító egyszerre sugallja a harmóniát és a zaklatottságot is, és hát igazán jó a borító, mivel a történet olvasása közben bennem is ez a két érzés kavargott, és váltotta egymást állandóan. Összegezve egy szép és igényes borítóról beszélünk, ami nagyon jól illik a történethez.

Idő:
Történetünk a 2. világháború idején játszódik.




Egy ki nem mondott vágyuk volt csupán, hogy bár együtt mehetnének el a nagy útra, bárcsak tényleg ne kellene már többször elválniuk egymástól. Egyvalamiben biztosak voltak: bármelyikük is induljon el előbb, bárhová is kelljen mennie, az biztos, hogy ott is várni fognak egymásra.”



Karakterek:
A könyv olvasása közben úgy éreztem, hogy minden egyes szereplő egy létező, élő személy, akiknek valódi személyiségük van. Úgy gondolom ennek a kötetnek a legnagyobb erőssége a karakterek ábrázolása, még pedig azért,mert az írónő annyira szerethető és valódi személyeket hozott létre, hogy minden egyes olyan jelenet, ahol a szereplők sérültek az nekünk, olvasóknak is nagyon fájt. Na, de beszéljünk most egy kicsit részletesebben is néhányukról !

Juliska karaktere számomra az első pillanattól kezdve nagyon szimpatikus és szerethető volt. Róla annyit kell tudni, hogy egy szegény falusi lány, aki az özvegy édesanyjával él együtt, és sok testvére van. A nagy szegénység és a sok éhes száj miatt Juliska már egészen fiatalon meg tudja milyen is ez a zord élet. A lány életét egészen pici korától kezdve figyelemmel követhetjük, így igazán jól látható, hogy Juliskának nem igazán kedvezett az élet soha. Személyében egy nagyon erős, bátor és kitartó karaktert ismertem meg, aki a könyv olvasása közben igazán a szívemhez nőtt. Többször is sírtam azon, ami ezzel a szegény lánnyal történt.

A másik nehéz életű karakterünk, Ferenc, akivel szerelembe esik Juliska. Ez a fiú is kap az élettől rendesen. Édesanyja árvaházba adja őt, és így kerül ingyencselédként a nevelőszüleihez. Ferenc hálás a nevelőszüleinek, hogy kihozták őt az árvaházból, azonban a szeretet nem ismeri, mivel azt egyáltalán nem kap soha addigi élete során. 

Juliska és Ferenc egészen fiatalon találkoznak először, de ez a találkozás mind a kettőjük életét megbélyegzi. Amikor már végre minden jól alakulna, és kibimbózhatna a szerelmük, kitör a háború, ami mindent tönkretesz.

A történet minden szereplőjét nagyon szerettem, legyen az negatív, vagy pozitív személy. Nagy Eszter írónő annyira hiteles és valós karaktereket ábrázolt, hogy az olvasó önkéntelenül elfelejti, hogy csak egy fiktív történetet olvas. 

Írói stílus:
Egy biztos az írónő nem hagyja unatkozni az olvasót. Már rögtön az első jelenettől az ember szíve összeszorul és nagy levegőket kell vennie, hogy nehogy már rögtön az elején elsírja magát. Nagy Eszter hihetetlen erősen és jól tud hatni az olvasóra. Megmondom őszintén nagyon ritkán van olyan, hogy én egy könyvön sírjak, de itt többször is előfordult. Sokszor úgy éreztem, hogy le kell tennem ezt a könyvet, mert megfulladok és nyomja a lelkemet az a probléma, ami a szereplőinkkel történt. Egyszerűen zseniális, amit az írónő csinál, és bármennyire is fáj, ami benne történik akarok még belőle, de sokat ! Régóta nem hatott rám ilyen erősen könyv.

Saját vélemény:
Engem ez a könyv teljesen elvarázsolt. Sokkal több ilyen regénynek kéne lennie, ami ilyen fontos gondolatokat hordoz magával. Számomra egy nagy meglepetés volt, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog, és hogy ennyire fájni. Legközelebb most már tudni fogom, hogy ha Nagy Eszter, akkor százas zsepi elő !

Kinek ajánlom:
A történelmi romantikus kedvelőinek mindenféleképpen, illetve akik szeretik a sírós, megható történeteket.

Én ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.
★★★★★

Néhány idézet egy kis kedvcsinálónak:


„A rossz dolgok is elmúlnak egyszer, minden télre jön tavasz, mint a szárba szökő búza, új életet hordozva.”

„Az idő lassabban telik a nehéz időszakokban, mindig csak a boldog pillanatok robogna tovább, mint a gyorsvonat.”

„Ferenc pár pillanatig csak nézte könnycseppektől csillogó szemét, majd óvatosan közelebb lépett és gyengéden megcsókolta…
Azon a napon Juliska is megérezhette, milyen is az, mikor valakit szerelemből ölel az ember.”


Köszönöm, hogy itt voltatok velem, remélem tetszett nektek az értékelésem.

Ha esetleg már te is olvastad ezt a könyvet, akkor írd le bátran, hogy neked miért tetszett, vagy éppen nem tetszett. Gyere és beszéljük ki együtt!

Hagyjatok magatok után nyomot, bátran jelezzétek véleményeteket a blogon, ígérem, nem harapok!



Legyetek jók! Sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése