2019. október 2., szerda

Újra otthon, de mégsem édes otthon... | Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Sziasztok Molyok !

Te hogyan élnéd meg, ha eljuthatnál Narniába, vagy esetleg Roxfortba, és aztán valami miatt hirtelen újra otthon találnád magad a szürke hétköznapokban ? Hogyan fogsz újra teljes életet élni egy olyan világban, ahol nincs varázslat ? Nem egyszerű kérdések ezek tudom jól. Seanan McGuire Minden szív kaput nyit című kötetében ezt a témát próbálja egy kicsit tovább gondolni rendkívül ügyesen. Eddig a legtöbb könyvbe azt ismerhetjük meg, hogy egy adott szereplő hogyan csöppen bele egy varázslatos világba, és él ott boldogan. De mi van akkor, ha ezt a világot el  kell hagyni ? Milyen érzés lehet újra visszatérni a valóságba?

Írta: Seanan McGuire
Cím: Minden szív kaput nyit
Oldalak száma: 160
Kiadta: Fumax
Megjelenés: 2018
Molyos értékelése: 82%
Fülszöveg:

„ Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!
A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.
De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát. 
Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.
Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.Kerül, amibe kerül.  ”

A könyv műfaja:
Seanan McGuire Minden szív kaput nyit című kötete a dark fantasy kategóriába sorolható be. A történetben durvább jelenetekkel is találkozhatunk, ezért úgy gondolom, hogy mindenféleképpen csak 16 éves kor fölött érdemes olvasni ezt a könyvet. Persze, ez az én véleményem, aki bírja a durvább jeleneteket az olvassa bátran ! ;)

Borító:
A borítómániás énem szaladgálva ujjong ! :D Őszinte leszek, nagyon ritka, hogy ilyen vékony köteteket veszek meg, mert kicsit drágának érzem őket, de ennél a kötetnél muszáj volt kivételt tennem. ( Azóta is vettem több vékonyabb könyvet, ez csak a kezdet volt. Bravó Cinti :D ) Ez a borító egyszerűen gyönyörű, és meseszép egyszerre ! A képen látható ajtó szinte hívogatja az embert, hogy gyere lépj át, itt egy varázslatos világ vár ! A színek is olyan jól összepasszolnak, hogy a borító valahogy egyszerre sugallja a boldogságot és a búskomorságot is. Igazán jól passzol a történethez, és hát ez a kis könyv, a maga 160 oldalával a könyvespolcom éke !

Helyszín: 
Történetünk helyszíne Eleanor West otthona, ahol pátyolgatja a csellengő gyerekek lelkét.


„ Ti őrzitek az univerzum titkait, olyan világok szeretete kísér benneteket, amelyekről a legtöbben még csak nem is álmodnak, nemhogy a saját szemükkel láthatnák!”



Karakterek:
Számomra igazán szerethető személy volt Eleanor West karaktere, aki a szívén viselte a csellengő gyerekek sorsát. Nem könnyű egy ilyen intézményt fenntartani úgy, hogy mindenkinek meg van a saját kis baja, kis problémája, és nagyon nehezen tudnak beszélni róla. Le a kalappal Eleanor West előtt !

Még pár szóban beszélnék történetünk főszereplőjéről Nancy Whitmanről. Nagyon könnyen tudtam azonosulni a lány helyzetével, és megtudtam érteni, hogy vajon milyen érzések kavaroghatnak a fejében. Nehéz lehet visszatérni a valóságba, főleg úgy, hogy mindenki azt állítja rólad, hogy megbolondultál, és furán viselkednek veled. Nancy személyében egy okos és értelmes lányt ismertem meg, aminek igazán örülök. A buta főszereplőktől kivagyok !

A szereplőkről most csak ennyit röviden. A többi csodára jöjjetek ti rá magatoktól a könyv olvasása közben , nem szeretném elrontani senkinek az olvasmányélményét!

Írói stílus:
Seanan McGurire írói stílusa nekem tetszett. Nem bonyolította túl a dolgokat, a történet haladós volt, és izgalmas. A szereplők személyisége és háttértörténete igazán izgalmas és egyedi. Számomra nem várt fordulatokban és rejtélyekben bővelkedett ez a kötet.

Saját vélemény:
Eddig mindig csak a történetnek azt a részét ismertük, hogy mi történik ha valaki egy új világba csöppen. Seanan McGuire kiforgatta a mesét, és megtudhattuk mi van akkor ha vissza kell térni a valóságba. Szerintem ez rendkívül ötletes és kreatív. A történetben megjelenő karakterek nagyon egyedi személyiséggel rendelkeznek és az olvasót nagyon kíváncsivá teszik,  hogy vajon ők melyik világból jöttek vissza. Szerintem ez egy nagyon erős dark fantasy kötet, amit érdemes elolvasni, mert sokat ad az embernek ! Úgy gondolom, hogy ennek a történetnek van mögöttes tartalma, tehát lehet akár a kamaszkor nehézségei is, vagy a társadalomba való elhelyezkedés,ami mint háttérgondolat megjelenik a kötetben. Bár ez már lehet kicsit túl van gondolva. A lényegen nem változtat, ez egy nagyon erős kötet, a maga 160 oldalával !

Kinek ajánlom:
A dark fantasy kedvelőinek, illetve azoknak akik már elmúltak 16 évesek, és szeretnének egy jó kis fantasyt olvasni !

Én ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.
★★★★★

Néhány idézet egy kis kedvcsinálónak:

„ Csuromvizes lábbal állt meg a fák alatt, és leszedett egy gránátalmát a legközelebbi ágról. Olyan érett volt, hogy magától felhasadt, feltárva rubinvörös magjait. A leve keserű volt. Mint a mennyország. ”

„ A legtöbben közületek unikornisok, meg ködbe vesző völgyek között mászkált. Nekünk a Lápvilág jutott, és ha élt is ott egyszarvú, az alighanem embert evett.”


„ Itt nincs helye a hazugságnak vagy a megjátszásnak, hogy minden rendben. Tudjuk, hogy nincs. Ha rendben volna, mi nem volnánk itt. Nos… Te hol jártál? ”


Köszönöm, hogy itt voltatok velem, remélem tetszett nektek az értékelésem. Ha kedved kaptatok a könyv elolvasásához kezdjetek neki bátran, de véleményeket kérek ám! :D


Ha esetleg már te is olvastad ezt a könyvet, akkor írd le bátran, hogy neked miért tetszett, vagy éppen nem tetszett. Gyere és beszéljük ki együtt!

Hagyjatok magatok után nyomot, bátran jelezzétek véleményeteket a blogon, ígérem nem harapok!



Legyetek jók! Sziasztok !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése