2020. január 18., szombat

Interjú Böszörményi Gyula íróval

„Sosem beszélek róluk előre, de tényleg nagy és meglepő cucmákok dudorognak a háttérben!”


Köszönöm szépen Böszörményi Gyulának, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet, és válaszolt néhány olyan kérdésre, amely sok könyvmoly számára örömet fog okozni. A szerző mesélt az írásról, az írói létről, és persze a hamarosan megjelenő új Ambrózy kötetről is!





1. Mit érdemes tudni rólad azoknak, akik esetleg nem ismernek még?

Fogalmam sincs. Kinek mi lehet érdekes, fontos? Ezt nem tudhatom, és persze nem is tartozik minden mindenkire. Amit el akarok mondani, azt megteszem az írásaimban, pl. a Kucó és más életszilánkokban, vagy a riportokban. A többi magánügy, vagy még nem csiklandozta ki belőlem senki.



2. Szerinted eldönthető az, hogy valakiből író lesz? Nálad ez döntés kérdése volt, vagy csak jött a dolog magától?

Részben döntés kérdése, mert írónak lenni életmód, ami ráadásul nem is könnyű, így komoly elszántság kell hozzá, hogy az ember felvállalja. Ez egyrészt végtelenül magányos szakma: egyedül kell lenni ahhoz, hogy a történetek, mondatok, dialógok megformálódhassanak. Másrészt az olvasók már csak a sikert látják, ezért csábítónak tűnhet számukra a dolog, de az odavezető, hosszú éveken át tartó keserves útra senki nem gondol. Én számtalan elvetélt írót láttam már: nagy lendülettel vágtak bele, aztán a kudarcok megtörték őket, elsodródtak másfelé, nem írtak többé. Szóval írónak – írói alkatnak – születni kell, s aztán keményen, kitartóan végig kell járni minden stációt.


3. Milyen más hobbijaid vannak az írás mellett?

Szeretem a filmeket, filmsorozat-függő vagyok (kedvenceim közül néhány: Fargo, Elementary, Monk, stb.), és az online játékok. Immár hét éve játszom egy tankszimulátor- játékkal (WOT), ott tagja vagyok a KFT-H klánnak. Az egész napos munka után nagyon jó nem gondolkodni, csak lövöldözni.


4. Több író is nyilatkozott már arról, hogy a zene és a filmek nagyon inspirálóan tudnak hatni rájuk. Téged mi szokott megihletni írás közben?

Írás közben semmi, mert akkor teljes csend vesz körül. Valaha komolyzenét hallgattam, miközben írtam, de befolyásolta a hangulatomat, elvitte az adott jelenetet másfelé, így lemondtam róla. Egyébként a jó könyvek inspirálnak. Érdekes módon pl. ha Agatha Christie-t olvasok, néhány oldal után mindig írhatnékom támad.





5. Melyik köteted megírását élvezted a legjobban?

Eddig a Szer’usz világét, bár az volt az egyik legnehezebb is egyben.


6. Hogyan ülsz neki a regényeidnek? Milyen szokásaid vannak?

Nincs rituálém, babonám, ha erre gondolsz. Részletes vázlatot írok és kutatást végzek hónapokon át, miközben az első mondaton, jeleneten agyalok. Aztán elkezdem.


7. Melyik karaktered áll a szívedhez a legközelebb?

Jelenleg Márika.


8. Vannak korszakok az írói pályádban?

Akadnak, de ez látható a műveim sorrendjéből. Az első kilenc kötetem totál káosz, aztán sokáig ifjúsági témák, most meg Ambrózy.



9. Szerintem sok lelkes olvasód már izgatottan várja a következő Ambrózy kötetet, köztük én is. Mesélnél egy kicsit róla, hogy mégis mire számítsunk a könyvvel kapcsolatban?

Spoilerezzek? Szó se lehet róla. Néhány apróság már sejthető azoknak, akik olvassák a karcaimat. A Barnum és Bailey vándorcirkuszban játszódik a java – Emma sorsát kell sínre rakni – lesz benne gyilkosság és szerelem bőven – és már azt is tudom, mit fognak hiányolni az olvasók.


10. Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Sosem beszélek róluk előre, de tényleg nagy és meglepő cucmákok dudorognak a háttérben!





Köszönöm szépen Böszörményi Gyula, hogy válaszoltál a kérdéseimre, további sok sikert kívánok az íráshoz és reméljük, sok történetedet olvashatjuk még!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése