2019. augusztus 18., vasárnap

A holokausztról gyerekeknek | Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Sziasztok Molyok !

A mai bejegyzésemben egy olyan könyvről lesz szó , ami a második világháború és a holokauszt borzalmait mutatja be, de úgy, hogy azt még a gyerekek is olvashatják bátran ! Nagyon örülök, hogy ez a könyv a kezembe akadt, hiszen fontos témákat boncolgat, és mind ezt a gyerekek szemszögéből. Végre egy olyan holokauszt témájú regényt, amit bátran olvashatnak a kisebbek is, hiszen nem olyan részletesen és durván mutatja be az eseményeket, de mégis érezteti a gyerekekkel, hogy milyen szörnyűségek is történtek akkor.

Na, de akkor jöjjön is maga az értékelésem a könyvről !

Jó olvasást a bloghoz !

Írta: Lois Lowry
Cím: Számláld meg a csillagokat
Oldalak száma: 144
Kiadta: Animus
Megjelenés: 2015
Molyos értékelése: 89%
Fülszöveg:


„Nos, ​bátor vagy-e kicsi lány? – kérdi Henrik bácsi 10 éves unokahúgát. 1943-at írunk. Annemarie Johansen élete sajátos elegye a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról a kislány úgy gondolja, az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet.
Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie legjobb barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz. Ellennek és Annemarienak nagy lélekjelenlétre van szüksége, amikor a késő éjszaka a házba érkező náci tiszt az iránt érdeklődik, miért nem szőke Ellen is, mit a testvérei.
A könyv olvasói -a főhős kislány nézőpontjából- megismerik a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó lakosságot -mintegy 7000 embert- csónakokon, kis hajókon átmenekítik Svédországba.
Lois Lowry története arra emlékeztet, hogy a háború és a terror idején is létezhet büszkeség és emberi tartás.”

A könyv műfaja:
Lois Lowry Számlád meg a csillagokat című regénye a történelmi zsánerbe sorolható be. A regény érdekessége, hogy annak ellenére, hogy a holokauszt témával foglalkozik, még is könnyen befogadható olvasmány lehet a kisebb korosztálynak is. Szerintem ez nagyon jó dolog, hiszen nekik is tudniuk kell, hogy mi történt annak idején, csak a saját szemszögükből.

Borító:
Szerintem ez a borító igazán igényes és lényegre törő. Tudatja az olvasóval, hogy itt számíthatunk a holokausztra, mint témára, de mégis e mellett nagyon barátságos és meleg színek jellemzik a borítót. A borító színe, illetve a könyv témája akár ellentétbe is állítható egymással. A képen látható felkelő nap utalhat arra a reménysugárra, ami a zsidók életét jellemezte.

Helyszín:
Történetünk helyszíne Dánia.

Idő:
Történetünk a második világháború, a holokauszt idején játszódik.

Karakterek:
A könyv két főszereplője Annemarie és a lány legjobb barátnője, Ellen. Ennek a két lánynak gyorsan meg kell tanulnia azt, hogy a történelem kegyetlen és nem válogat. 

Ellen egy zsidó származású lány, aki ez miatt kénytelen menekülni a saját otthonából. Kora ellenére is igazán bátran viselkedik és megfontoltan. Hallgat a felnőttekre, és igyekszik beleolvadni a környezetbe. Számomra ő egy igazán könnyen megszerethető karakter. Ebben a nehéz helyzetben nagyon gyorsan felnőtté vált és nem hátráltatta sem magát, sem a szüleit a hisztijéval, vagy bármi ilyesmivel. Ez szerintem becsülendő a lány személyiségében.

Történetünk másik főszereplője Annemarie, aki próbál a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy a legjobb barátnője elmenekülhessen a családjával, és végre biztonságban lehessenek. Ennek a lánynak is a bátorságát és a kitartását emelném ki.

Ez a kötet megmutatja azt, hogy valóban a legnehezebb időszakokban derül ki az, hogy ki is a valódi barát. Ez a két lány kitartott egymás mellett olyan nehéz időben is, mint a holokauszt, ami bámulatos.

Írói stílus:
Annak ellenére, hogy a könyv valódi, megtörtént eseményekről ír, a stílusa könnyed és gyorsan olvasható. A cselekmény izgalmas és fenntartja végig az érdeklődést, a szereplők könnyen az ember szívéhez nőnek. Számomra ez a regény egy igazán megható, mégis gyors utazás volt a holokauszt idején. 

Saját vélemény:
Hihetetlenül örülök annak, hogy ez a regény a kezembe került. Tetszett, hogy egy újabb holokausztos történetet ismerhettem meg, ám ez a regény nem zúzta szét annyira a lelki világomat, mint általában az ilyen fajta történetek szokták. Ez a regényt még egy 12 éves gyerek kezébe is bátran belemerem adni, hogy olvassa el ! Valósan írja le az eseményeket, mégis könnyedebben tálalja azt, mint más regények !

Kinek ajánlom:
A történelem kedvelőinek, illetve azoknak a gyerekeknek akiket érdekel a történelem, vagy akár maga a holokauszt.

Én ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.
★★★★★



Néhány idézet egy kis kedvcsinálónak:

„A papírhölgyeknek régimódi frizurái és ruhái voltak, és a lányok mama legkedvesebb könyvéből, az Elfújta a szélből választottak neveket nekik.”

„Lassan, de biztosan vagy gyorsan, kockáztatva? – csak ő válaszolhatta meg ezt a kérdést, saját magának.”


„Annemarie elengedte szorosan összezárt jobb kezének ujjait, amely még mindig Ellen nyakláncát markolta. A Dávid-csillag mintázata nyomot hagyott a tenyerében.”

Köszönöm, hogy itt voltatok velem, remélem tetszett nektek az értékelésem.

Ha esetleg már te is olvastad ezt a könyvet, akkor írd le bátran, hogy neked miért tetszett, vagy éppen nem tetszett. Gyere és beszéljük ki együtt!

Hagyjatok magatok után nyomot, bátran jelezzétek véleményeteket a blogon, ígérem, nem harapok!



Legyetek jók! Sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése