2018. október 22., hétfő

Egy kis kedves felnőtt mese | Antoine de Saint- Exupéry: A kis herceg

Sziasztok Molyok !

A mai bejegyzésemben egy sokak által kedvelt és szeretett mesekönyvről hoztam értékelést, A kis hercegről. Igen tudom ez egy mesekönyv, de szerintem ez nem csupán a gyerekeknek szól, hanem az idősebb korosztálynak is. Ebben a könyvben olyan örök érvényű igazságok vannak, hogy mindenkinek érdemes lenne elolvasni, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Na de jöjjön is az értékelés, jó olvasást hozzá !

Írta: Antoine de Saint- Exupéry
Cím: A kis herceg
Oldalak száma: 96
Kiadta: Móra Könyvkiadó
Megjelenés: 2017
Molyos értékelése: 92%   

Fülszöveg:


„Gyermeknek és felnőtteknek szóló egyetlen mese A kis herceg, a második világháborúban elpusztult s már klasszikusnak számító francia író remekműve. Története úgy indul, mint minden Saint-Exupéry-regény, egy repülőkalanddal, de ezúttal a bonyodalom nem a valóságban, hanem a költői képzelet világában folytatódik. Egy kisfiú jelenik meg a szerencsétlenül járt pilóta mellett a Szahara magányában, egy kisfiú egy másik bolygóról. S vele együtt feltündököl egy másik világ is, melynek embersége, tisztasága és szépsége sajnos már csak a költészet világából való. És Saint-Exupéry úgy beszéli el kis hercege történetét a maga icipi bolygóján, hogy mindnyájan fájdalmasan megáhítjuk azt az igazabb bolygót, s szívünkbe zárjuk az emberségben nagy kis herceget. A világszerte ismert, megrendítően szép mesét a nagy író eredeti színes rajzai díszítik.”

A könyv műfaja:
Ez a kis rövid történet műfaját tekintve meseregény. Én úgy gondolom, hogy attól függetlenül, hogy valaki már nem gyerek nyugodtan olvashat meséket, hiszen ez a könyv sokkal több, mint egy egyszerű mese. A gyerekek a mese részét megértik, tanulnak belőle, mi az idősebb korosztály pedig a dolgok mögé tudunk látni. Jól ki van találva ez a könyv, én úgy gondolom.

Borító:
Nekem ez a Móra kiadásos verzió van meg, ahol a kis herceg van a borítón. Szerintem jó ötlet, hogy a történetünk főszereplője van a borítón, mert elolvasás után számomra olyan nosztalgikus érzés ránézni. Na és persze ezzel a rajzos borítóval a gyerekek is szívesebben a kezükbe veszik ezt a könyvet.

Helyszín:
Történetünk helyszíne egy kitalált mesevilág, ahol főszereplőnk a kis herceg él.  A kis herceg bolygója B- 612-es, ahol ő él egyedül, barátok nélkül.

Karakterek:
Pár szóban jellemezném történetünk főszereplőjét, a kis herceget. Magányos kis ember, aki csak arra vágyik, hogy legyenek barátai és ne egyedül kelljen élnie a saját bolygóján. Rettentő aranyos és jószívű, igaz kis embernek ismerhettük meg a történet során. Szerintem jól kitalált főszereplő, mert a gyerekeknek kitűnő mintát adhat, hogy hogyan is kéne viselkedni, és milyenek kéne lenni ebben a világban.

Írói stílus:
Az írónak könnyed, hangulatos stílusa van. Jól meséli a történetet, gyorsan lehet vele haladni és nem untatja az embert. Nekem az tetszik Antoine de Saint- Exupéry írás módjában, hogy könnyen olvasható, így egy gyerek számára is könnyen érthető, haladós olvasmány, ami szerintem nagyon fontos. Úgy gondolom, hogy nem kezdhetjük eléggé korán az olvasásra szoktatni a gyerekeket. Ez a könyv tökéletesen megfelel arra, hogy egy gyerekek bátran neki merjenek állni, akár teljesen egyedül. Rövid, tele van illusztrációval és a könyv elolvasása után biztos sikerélményt nyújthat a gyerkőcöknek. 

Saját vélemény:
Jól esett egy ilyen jellegű könyvet is olvasni, hiszen egy délután alatt betudtam fejezni, még a rengeteg tanulnivalóm mellett is. A sok vastag kemény témájú könyv mellett, ez egy könnyed felüdülés volt. Érdekes, hogy egy katona fejében ilyen varázslatos világ bújhat el. 

Kinek ajánlom:
Szerintem ezt a könyvet bárki nyugodtan olvashatja, forgathatja, legyen az gyerek, vagy felnőtt, hiszen olyan fontos gondolatok vannak benne, amik örök érvényűek, és ezeket nem szabad elfelejtenünk, legyünk bármilyen idősek !

Én ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.
★★★★★

Néhány idézet kedvcsinálónak:

" Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. "

" - Nálatok az emberek - mondta a kis herceg- az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek. "

" - Csakhogy a szem vak- tette hozzá a kis herceg.- A szívünkkel kell keresni. "

Köszönöm, hogy itt voltatok velem, remélem tetszett nektek az értékelésem. Ha kedved kaptatok a könyv elolvasásához kezdjetek neki bátran, de véleményeket kérek ám ! :D


Hagyjatok magatok után nyomot, bátran jelezzétek véleményeteket a blogon, ígérem nem harapok !

Legyetek jók! Sziasztok !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése