2018. július 30., hétfő

Ruta Sepetys : Árnyalatnyi remény

Sziasztok Molyok !
Most az egyik kedvenc írónőmtől fogok nektek hozni egy értékelést, ami nem lenne más, mint Ruta Sepetystől az Árnyalatnyi remény.
Ez az első könyvem az írónőtől, de nem az utolsó az már egyszer biztos ! 
Jó olvasást a bloghoz !

Képtalálat a következőre: „ruta sepetys”


Ruta Sepetys 



"Eltűnődtek-e ​valaha is, mennyit ér egy emberi élet? Aznap reggel az öcsémé egy zsebórát ért.
1941-ben a tizenöt éves Lina képzőművészeti iskolába, az első randevúra és a közeledő nyárra készül. De egy éjszaka a szovjet titkosrendőrség erőszakkal behatol az otthonukba, és elhurcolják anyjával, öccsével együtt. Szibériába deportálják őket. Lina apja a családtól elszakítva él át hasonló borzalmakat, majd egy munkatáborban halálra ítélik. Minden elveszett. Linának eközben fogalma sincs arról, miért történnek velük ezek a szörnyűségek. A lány félelmet nem ismerve küzd az életéért, mindent kockára tesz, hogy rajzaival, alkotásaival üzenni tudjon. Reméli, hogy művei eljutnak az édesapjához a börtönbe, és tudatják vele, hogy a családja életben van.
Lina és családja hosszú, szívszaggató utat tesz meg, és csak a hihetetlen erő, szeretet és reménykedés segít nekik a keserves napok túlélésében. De vajon elég-e a szeretet, hogy életben tartsa őket?
A magával ragadó, gyönyörűen megírt, valós elemekkel átszőtt történet egy tizenéves lány szemszögéből mutatja be annak a több százezer embernek a sorsát, akik a balti államokban végzett sztálini tisztogatásnak estek áldozatul. A rabul ejtő történet a fiatal olvasóknak feledhetetlen élményt kínál, hiszen az emberi lélek csodálatos természetéről, reményről, szenvedésről, összetartásról és kitartásról szól. A könyv pillanatok alatt a New York Times ifjúsági sikerlistájának élére került."

Véleményem
Ismételten a borítóval kezdeném az értékelésem, hiszen a borító a könyv egyik legfontosabb eleme. Tudom sokan mondják, hogy borító alapján nem szabad megítélni egy könyvet, de hát az a baj, hogy úgy látszik én ehhez gyenge ember vagyok, mert én sokszor ítélek borító alapján. Persze sokszor belefutottam már én is abba, hogy vettem egy gyönyörű borítós könyvet, de a történet maga annyira rossz volt, hogy végig sem tudtam olvasni. Mindegy is, nem érdekelt, legalább szép. :D
 Na most, hogy egy picit megvédtem magam ezen a téren, nézzük is Ruta Sepetys Árnyalatnyi remény című kötetének borítóját. Először is szerintem nagyon szép borítóról beszélhetünk. Tetszik rajta a színek hatása, na meg az az árva kis növény ott a hóban tényleg nagyon illik a címhez és persze maga a történethez is. A könyv bal sarkán megjelenő szöges drót részlet nagyon jól utal a munkatáborra és a szereplőink által ott átélt szörnyűségekre.
Na és akkor röviden a történetről. A főszereplőnk Lina egy tizenöt éves kislány, akinek a szemszögéből ismerhetjük meg a történetet. A kislány képzőművészeti iskolába készül, hogy rajztehetségét ott tovább fejleszthesse. Ám ezek a tervek egy pillantás alatt semmivé válnak.  Mivel éjszaka behatol hozzájuk a szovjet titkos rendőrség és erőszakkal elhurcolják édesanyjával és öccsével együtt Szibériába.
A kislány nem nagyon érti még, hogy mégis miért teszik ezt vele, de csendben tűr, és próbál jó gyerek lenni. Azt az egyet biztosan tudja, hogy valahogy értesítenie kell édesapját a történtekről, bár fogalma sincs hogyan tudna beszélni börtönben lévő apjával. Innen jön Lina különleges ötlete, hogy rajzokat fog eljuttat valahogy az édesapjához, és ő majd ezáltal tudni fogja, hogy mi történt.
Ezt tartsd meg, J… Jonas – vacogta, és odaadta neki apa jegygyűrűjét. – Tele van szeretettel. Ennél semmi sem fontosabb."
A könyv nagyon élethűen leírja Lina és családja utazását és a munkatáborban töltött borzalmas eseményeket.
Képtalálat a következőre: „árnyalatnyi remény”
A munkatáborban Lina és egy fiú közt szerelem fog kialakulni, ami még jobban összehúzza az olvasó szívét. 
Végérvényben ez a könyv számomra egy meglepetés volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom szeretni. A történet jó volt, élethű, a szereplők szinte éltek és engem végig rázott a lúdbőr a könyv olvasása közben.
A könyvet ajánlom azoknak, akik nem rettenek vissza a kicsit durvább jelenetektől, amelyek olykor már nagyon is valósághűek , és szeretik a történelmi regényeket. Azoknak ez egy szuper választás.
Én ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.
★★★★★

Borító : 4/5
Történet : 5/5
Karakterek : 5/5
Írás stílusa: 5/5
Oldalszáma : 352
Molyos értékelése : 95 %
Kiadta : Maxim Könyvkiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése