2020. február 4., kedd

Januári összegzés

Sziasztok Molyok !

Eltelt a január, és azt kell, hogy mondjam, hogy eddig nagyon jól haladok a kitűzött céljaim felé. Saját magamon is meglepődve ebbe a hónapba sikerült elolvasnom 10 darab könyvet! Ez hozzám képest hatalmas teljesítmény, még úgy is, hogy több rövid kötet is a listámra került. A másik nagy előrelépés ebben a hónapban, hogy ebből a 10 könyvből 8 magyar szerző tollából származik. Juhé, éljenek a magyar szerzők, legyünk büszkék kis hazánk tehetséges történetmondóira !:) Január az oldalszámok alapján is elégé sikeres lett, mivel összesen 2360 oldalt sikerült elolvasnom, ami számomra megint csak egy szuper eredmény.

Úgy döntöttem, hogy idén a havi összegzőben a blogon lévő aktivitásomat is megosztom veletek. Január hónapban összesen 9 bejegyzés ment ki, ami szerintem egy jó szám, és én teljesen elégedett vagyok vele, és örülnék, ha ezt az évben végig tudnám tartani. Újdonságként megemlíteném, hogy elindult egy új rovatom is, amelyben a könyvtári beszerzéseimről mesélek nektek, és remélem, hogy a közeljövőben minél többen fogjátok ezt a rovatomat is olvasni. A sok siker ellenére is azért még van pár elmaradt értékelésem, amit igyekszek minél előbb pótolni, hogy olvashassátok róla a véleményemet. A közeljövőben még tervezek több újdonságot is behozni a blogra, de ezekről majd később ;)

A statisztikákból elég is, jöjjenek akkor a könyvek,jó mazsolázást hozzájuk !

1. Ruby Saw: A pillangó öröksége


A Pillangó-hatás és Az igazi című regényekből megismert Liv Jackson lányának története.


2. Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa. 

Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát. 

A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába. 



3. Ruby Saw: Kertvárosi pletyka
Fura ​közösség a kertváros. A pletyka ott még a fénysebességnél is gyorsabban terjed. A new york-i Whisper Lane kicsiny közösségében legalábbis ez így van. A minden lében kanál Cordelia Hemingway-nek, a nőegylet vezetőjének napi rutinja, hogy hazugságokat gyártson. Ezzel azonban a saját életében akar valamit elrejteni.
Az ápolónő, Kimberly Denise Whisper Lane-be költözik a válása után húsz éves lányával. Queen Weston a nyüzsgő nagyvároshoz van szokva, fájdalmasan érintette a költözés, de próbál alkalmazkodni az édesanyja miatt is. A lányra hamar felfigyel a szomszéd fiú, és mindent bevet annak érdekében, hogy a szobájába édesgesse az elvont Queent.
Kimberly próbál asszimilálódni, és Cordelia nyomására csatlakozik a nőegylethez, amiről hamar kiderül, hogy nem csak egy ártatlan szervezet. Queen is igyekszik csendes tagja lenni a lakóközösségnek, de nem tudja sokáig magában tartani az ellenszenvét az ott élők iránt.
Alex Austin, az ex-katona, a csendes szembe szomszéd, akiről azt pletykálják, hogy megölte a feleségét és a puszta kezével ásta el a helyi temetőben, majdnem elgázolja a fiatal lányt az éjszaka közepén. Ez a véletlen botlás olyan események sorozatát indítja el a csendes kertvárosban, ami fenekestől felfordítja majdnem mindenki életét. Queen és Alex között először barátság, majd szerelem szövődik.
Vajon hogy tetszik ez a kapcsolat a közösségnek és Kimberly-nek? Vajon minden pletyka igaz, ami Whisper Lane-ben terjeng? Kiderül, hogy mit titkol Cordelia Hemingway?



4. Papp Diána: Most élsz
Zoli ​egy hangulatos vidéki kisváros moziját vezeti, ami egykor romantikus búvóhelye volt az álmodozó szerelmeseknek.
Az utóbbi években azonban a szerencse elkerüli a férfit; a nézőszám apad, a tartozások nőnek, és hiába őrizte meg fiatalos sármját, a Nagy Ő sem akar betoppanni az életébe…
Egy nap azonban megtalálja a gimis osztálytársak annak idején rábízott lezárt leveleit, amelyekben arról írnak, vajon mi lesz velük, hol tartanak majd tizenötév múlva. Hirtelen feltárul a rég eltemetett múlt; a gondtalan évek, fergeteges bulik, életre szóló barátságok, soha be nem teljesült szerelmek, és a fogadalmak, hogy mindenáron boldogok lesznek…
Vajon mi lett abból a mosolygós srácból, aki mindenáron sikeresebb akart lenni országos hírnevű apjánál? Boldog-e az a lány, aki az érettségi banketten még titkolta pár hetes terhességét? Hová sodorta az élet az osztály zűrös csaját, akinek minden fiú az ágyába akart bújni, és legfőképpen, hol lehet Viki, akinek Zoli soha nem merte elmondani, mit érez iránta…

Mintha csak varázsütésre történne, meghívást kap az első osztálytalálkozóra, és
Zoli úgy dönt, titokban fog segíteni annak az öt embernek, akikhez még ma is szoros érzelmek fűzik, hogy az osztálytalálkozón már pontosan arról a boldog életről tudjanak beszámolni, amiről a majd' két évtizeddel ezelőtti levelük szól.

Hogy sikerül-e, kiderül a magazinszerkesztő és népszerű regényíró Papp Diána legújabb regényéből, amely az ábrándoktól mentes felnőttkorról, a nosztalgiázásról, a „majdegyszer” helyett a „mostélsz” melletti hajthatatlan kiállásról szól.



5. Ruby Saw: A Vörös és a Vadász
Elisabeth Johnson, az 1700-as évek New Yorkjának hírhedt bérgyilkosa egy nap olyan megbízást kap, ami fenekestül forgatja fel addigi nyugodt világát. A sziklaszilárd nő életében először alul marad a harcban, de ez csak még jobban motiválja, később önzővé, naivvá teszi.
Shane Mason, az egykori Hat kard prófétája ingoványos talajra lép azzal, hogy egyezséget köt Lizzel. Hosszú macska-egér játék veszi kezdetét földön és vízen egyaránt, amiben rengeteg titok lappang, és érzelem tör a felszínre. Ahogy múlik az idő, úgy változik a két fél is. Küzdenek egymással, az érzéseikkel és két titkos renddel.
Az idő vajon mindenre választ ad? Shane szándékai valóban komolyak? Liz el tudja felejteni a múltját, és új életet kezdeni?
Harc a hazugsággal. Harc az igazságért. Harc a szerelemmel.



6.Kőszegi-Arbeiter Anita: A tündérpalota( Csenge tündérkertje 1.)
Csenge nagyon szereti a tündéreket, ezért az anyukájával készítenek egy tündérkertet. A kislány azt kívánja, hogy igazi tündérek költözzenek bele. És láss csodát, teljesül a kívánsága, három tündér kötözik be hozzájuk: Levendula, Menta és Akác.


7. Agatha Christie: Feketekávé
Agatha Christie első eredetileg is színpadra írt három felvonásos darabjában (londoni bemutatója 1930. december 8-án volt) Hercule Poirot és Hastings kapitány meghívást kap a híres angol fizikus, Sir Claud Amory surreyi házába, ahol az illető éppen az „atom” bombázásával kísérletezik.

A meghívás oka, lévén a szereplők kiléte, egészen biztosan nem egy-két kellemes, pihenéssel és csevegéssel eltölteni kívánt nap, hanem annál sokkal komolyabb.
A tudós ugyanis attól tart, hogy valaki el akarja lopni találmányát, vagyis egy olyan robbanószer képletét, amely döntő fontosságú lehet egy esetleges Angliát is érintő háború kimenetelét illetően.


8. Oscar Wilde: A boldog herceg
Oscar Wilde, „az élet királya” – ahogy magát nevezte – könyörületesebb volt az országló, a valóságos királyoknál. Meséi alapgondolatát a részvét ihlette; részvét a szegények, a nyomorékok, a szerelem áldozatai iránt. S a mesék tájai, a városok, a királyságok, a mágusok és kereskedők – mintha az Ezeregyéjszaka világa kelne új életre a múlt századvégi angol író tollán. Szánalom és áldozat, keleti egzotikum, gazdagság, szemkápráztató ékszerek – ebben a sokszor túldíszített keretben ad szívig ható képet Wilde az emberi lélek legbenső csodáiról.




9. Sue Dylen: Kahlo
Kiszállhat ​valaki élve egy drogkartellből?
Lazaro Kahlo a kolumbiai drogpiac legnagyobb klánját vezeti – de nem választotta, hanem véreskezű apjától örökölte ezt az életet. Miután feleségét közvetlenül a kisbabájuk születése után meggyilkolják, Kahlo számára egyetlen életcél marad: meg kell óvnia lányát attól a világtól, amelyben ő is felnőtt és él.
Hat éven át sikerül eltitkolnia a világ elől, hogy a csecsemő túlélte a támadást, Nana Kahlo a legszigorúbb biztonsági intézkedések között él Alaszkában, édesapjától távol. Egy napon azonban felfedik kilétét, s Kahlónak ki kell menekítenie gyermekét Amerikából.
Hol lesznek biztonságban?
És ki lesz, aki a megbízható dadát helyettesíteni tudja?
Amikor Kahlo ezeket a problémákat megoldja, még mindig ott marad számára a kérdés: ki árulta el kislánya, Nana létezését és lakhelyét? A férfi további támadástól tart, ugyanakkor a kartellből való kiszállást is le akarja zárni.
Kahlo haditervet készít. Csak egy tényezővel nem számol: hogy Korfun megízleli a valódi szerelmet.

Kalandokkal, fülledt erotikával és fordulatokkal teli történet menekülésről, vérbosszúról, családról, titkokról és szerelemről.



10. Szabó Magda: Az ajtó
Álmában ​nem, de életében egyszer kinyílik az ajtó az írónő előtt. Szeredás Emerenc ajtaja, amely mások számára örökre zárva marad. A megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. Gazdája megmérettetik, és nem találtatván könnyűnek, Emerenc nem csupán otthona, hanem lelke ajtaját is megnyitja előtte, ha csak résnyire is. Így sejlik fel Magyarország huszadik századi történelmének kulisszái előtt egy magára maradt nő tragikus, fordulatos sorsa. Vajon mit őrizget az idős asszony a hét lakatra zárt ajtó mögött?
Az ajtó a ki- és bezártság, a születés és a halál ősi jelképe. Állandó kettősség jellemzi a két főhős áhítatosan odaadó, máskor szinte gyűlölködő kapcsolatát is. A szeretet kapujában állnak. Sikerülhet-e végül beljebb vagy elengedni egymást?
Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye: Szabó István forgatott belőle filmet, és 2015-ben felkerült a The New York Times sikerlistájára.


Köszönöm, hogy itt voltatok velem, remélem tetszett nektek ez a bejegyzésem. Kommentben nyugodtan írjátok meg, hogy ti miket olvastatok január hónapban :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése