2020. augusztus 4., kedd

Interjú Szabó Tamás íróval

„ Ezúttal is megkapják az olvasóim, amit akarnak: romantikát, izgalmas csavarokat, vért. ”


Sziasztok, Molyok!

A mai bejegyzésemben egy igazán izgalmas interjút hoztam nektek. Szabó Tamás íróval már készült interjú a blogon, amelyben a Holdvíz kötetéről és az írásról mesélt nekünk. Ezt az interjút IDE kattintva meg tudjátok nézni!

A mai interjúban a következő kötetéről mesél, amin jelenleg is dolgozik. Ha tetszett a Holdvíz, akkor ezt az interjút semmiféleképpen ne hagyd ki, mert tényleg elég sok információt megtudhatunk az író következő készülő regényéről!

 

1. Az előző interjúban már bemutatkoztál, viszont azok kedvéért, akik még nem ismernek, kérlek, mesélj egy kicsit magadról. Mit lehet tudni rólad?

Budapesten születtem. Versenyszerűen úsztam. Pár évvel ezelőtt az USA-ban dolgoztam. Jogi egyetemre jártam. A regényírással 15 éves korom óta foglalkozom. Tavaly jelent meg az első könyvem Holdvíz címmel. 

2. A következő történeted mennyiben hasonlít a Holdvízre? Van-e a két regény között bármiféle kapcsolat, vagy most egy teljesen más témájú történetre számíthatunk?

Van néhány hasonlóság. Például itt is lesz egy nyaralós fejezet (csak ezúttal a hőseim nem a Balatonra mennek, hanem Horvátországba), titkolt diákszerelem, és jó sok balhé a szülőkkel. Akció dús jelenetekből, tabutémából most sem lesz hiány. Garantálom, hogy e fejezeteket olvasva ezúttal is ki fog hűlni a gyomra a kedves olvasónak!

Ezúttal új témákat járok körbe: az otthonról való szökést, a szektásodást, a sátánizmust, és azt az ősi dilemmát, amikor az ember nem tudja, hogy a bal vállán ülő, vasvillás ördögre vagy a jobbja felett repkedő angyalkára hallgasson-e.

A Holdvízben végig Zoli a narrátor, itt E/3. személyű az elbeszélés. A Holdvíz egy mainstream történet volt Bonanza Banzai-jal; ez a mostani mű egy hagymázas látogatás lesz az underground világba, ahol végig kemény zenék szólnak. (Na nem Eddára gondolok, hanem igazi halálhörgős black és death metalra, haha!)

3. Milyen műfajba sorolható az új köteted?

Ez is romantikus thriller, amely néhol a horror határát súrolja. Kezdetben úgy tűnik, hogy egy sima tini románc, szentimentális szerelmi szállal… aztán jól lesokkolom az olvasót egy nagy váltással. Ezúttal is megkapják az olvasóim, amit akarnak: romantikát, izgalmas csavarokat, vért. 

 

4. Honnan jött az inspiráció a történet megírásához?

Már évekkel ezelőtt megvoltak az “alapanyagok” ehhez a mostani projektemhez – két régóta porosodó kézirat formájában. Még hosszúhajú gimisként írtam A Szektát és a Megváltó álmot. Annyira jól sikerültek, annyi munkám volt bennük, hogy 2018-ban elhatároztam, inkább ezeket próbálom egybegyúrni, és nem kezdek neki új kéziratnak. Muszáj volt elővennem őket, mert annyi energiát, annyi jó ötletet rejtenek! Úgy éreztem, együtt vannak olyan jók, mint a Holdvíz. Szóval ez motivált, hogy házasítsam össze a két régi könyvet. Hibrid regényről van szó, ilyet még nem csináltam korábban. Nehezebb volt összeolvasztani a két kéziratot, mint megírni egy új könyvet a nulláról! A végeredmény – úgy érzem – figyelemre méltó lett.

És hogy mi inspirált annak idején? A már említett zenék, illetve egy sokkoló dokumentumfilm, amely a veszélyes szektákról és a kallódó fiatalokról szólt.

5. Elmeséled röviden, hogy miről fog szólni az új regényed?

Ezúttal egy lány a főszereplő. Hajninak hívják. Ő egy magányos, könnyen manipulálható tini, aki a fővárosba költözik, és hamarosan megismerkedik a metálos szubkultúrával. Az új osztálytársai összehozzák egy Krisztián nevű magának való metálrajongóval… eleinte minden jól alakul. Az első pesti buli után Hajni megment egy újszülöttet, akinek még fontos szerep jut a történetben. (Egy időben kísérletezgettem azzal, hogy beleszövöm a természetfelettit a regénybe, de aztán úgy döntöttem, hogy csak metaforikus értelemben lesz jelen az angyal, illetve a gonosz.)

Aztán jön a hagymázas cselekményszál Opatijában, ahol Kincsőnek, az angyallánynak nyoma vész... Hazatérve Pestre, Krisztián, a negatív hős immár zavartalanul szervezi szektává a gimisekből álló bandát, és súlyos bűncselekményekre bírja rá őket. Egyre jobban lezüllenek, elszöknek hazulról. Kincső az egyetlen, aki tudja az igazat Krisztiánról, de ő egy balkáni börtönben senyved a jugoszláv háború sújtotta területen.

A hosszú felvezető után két fontos csomópont, illetve helyszín van a történet második felében, ide futnak be a szálak: a Szabadság-híd, és egy romos, erdei vadászház, ahol valóságos vérfürdő veszi kezdetét. Vajon a kommandósoknak sikerül kiszabadítaniuk a rászedett fiatalokat az őrült szektavezér karmai közül? Hajni viszontlátja még a tündéri kis Timikét, akit annak idején egy kukából mentett ki?

Megint lesz egy csomó popkulturális utalás, megelevenedik a 2000-es évek eleje az akkori filmekkel, dalszövegek (láttam a Holdvíz esetében, hogy ez bejött az olvasóknak).


6. Milyen karakterekre számíthatunk az új történetben? Mesélsz róluk röviden?

Hajnit már említettem. A szimpatikus hősnő még nagyobb jellemfejlődésen megy majd keresztül, mint az előző főszereplőm, Zoli. Fontos figura még az ártatlan, 15 éves kis Kincső, aki rengeteget szenved a történet során; ő afféle mártír, az a fajta, akit mindenki bánt és kihasznál. Csak a két osztállyal felette járó Hajni szereti. Aztán ott van még Dragomir, a horvát körözött háborús bűnös (ő olyasféle gazfickó, mint Nascimento a Holdvízből).

De talán Krisz a legjelentősebb karakter; úgy érzem, ebben a kéziratban sikerült megalkotnom a legéletszagúbb és legárnyaltabb negatív hősömet! A brazil maffiózó amolyan egydimenziós figura volt, aki egyszerűen gonosz és kész. De Krisztián, ez a huszonéves, nagydarab metálfej sokkal izgalmasabb és árnyaltabb rohadék a keresztapánál. Ez a magyar fiú egy igazi ördög, aki feketeöves manipulátorként valósággal uralkodik a Szekta tagjain! Az olvasó (a többi szereplővel ellentétben) Krisztián igazi arcát is látja, vagyis hogy miket művel a háttérben – ebből ered a disszonancia és a feszültség. Ezért fog nagyon aggódni az olvasó a szektatagokért. Mivel őrült, Krisztián “felel” a misztikus szálért is. Alagsori, infernális szobájában kígyót tart… a boának egyszer sikerül kiszabadulnia a terráriumból, hogy aztán felkússzon a mit sem sejtő barátnőjére, aki mozgásképtelen, és mellesleg épp elveszti a szüzességét, haha…

 

7. Hol fog játszódni a történet?

Főleg Budapesten, azon belül Kőbányán. Fontos fejezet a Sziget Fesztivál, illetve a horvát tengerpart. Gyerekkoromban Opatijában jártunk a szüleimmel. Kevésbé egzotikus, mint mondjuk Florida, ahol pár éve nyaraltam, de azért ez is szép hely. 

 

8. Milyen visszajelzésekre számítasz így előre a kötetet illetően?

Nos, számítok rá, hogy bejön majd a rockereknek. Láttam egy riportműsort gimis koromban, amelyben azt próbálták kideríteni, hogy melyik zenei stílus a legnépszerűbb a fiatalok körében. Meglepő eredmény született: a metálosok vannak a legtöbben! Pedig azt hittem, hogy a diszkósok alkotják a legnépesebb tábort. 

De igazából nem csak azoknak szánom ezt az új könyvet, akik odavannak a Darkthronért és a Slipknotért, hanem mindenkinek. Próbáltam úgy megírni, hogy annak is bejöjjön, aki szimplán csak egy izgalmas thrillerre vágyik… Például jómagam nem biztos, hogy megvennék egy regényt a deszkásokról vagy a rapperekről – hiszen távol állnak tőlem ezek a stílusok –, ám ha jól van megírva, és még egy kívülálló számára is érdekes, akkor jöhet!  

 

9. Hogyan kezeled a Holdvízzel kapcsolatos értékeléseket? Van úgy, hogy kapsz negatív kritikát?

Ritkán kapok negatív kritikát. Szerencsére azért pozitívból sokkal több van. Néha viszont nagyon kiakadok az olvasói értékelésektől, és nem értem őket. Sokan utálják Noémit, mert undok és önző. Ez eddig rendben van. De miatta miért pontozzák le az egész művet? Miért kéne minden szereplőnek tökéletesnek lennie? Én nem a Szívhang, meg a Tiffany-féle papírkötéses gagyiban utazom! A sablonos, gyenge írásokban mindenki tökéletes, jóképű, és alig történik valami. Nálam inkább átlagosak a karakterek, és rengeteg minden történik velük.

Valaki azt kifogásolta, hogy túl izgalmas a Holdvíz, és túl durva jelenetek vannak benne… Most komolyan ez a baja?! De hát könyörgöm, ez egy thriller! A zsáner megköveteli, hogy izgalmas és kemény legyen. Ettől miért lenne rossz? Ez olyan, mint ha a pornófilmet azért fikáznánk le, mert hát ugyebár túl sokat és túl keményen szexelnek benne.

Aztán volt egy olvasóm, aki 2000-ben született, és nem tudta feldolgozni, hogy ‘92-ben startol el a cselekmény… És ettől szintén szar az egész?! Csak azért mert őnagysága nem tudta beleélni magát az internet előtti korba? Ezzel a logikával a középkori témájú regények is mind rosszak, mivel még nem éltünk akkor? Egyesek annyira szűklátókörűek.

 

10. Milyen jövőbeni terveid vannak a kötet kiadása után? Van már új történet, ami érik benned megírásra?

A Holdvízbe csak egy kis szeletkét gyömöszölhettem az amerikai élményeimből, de az új projektek már mind az USA-ban fognak játszódni. Összesen 12 államban jártam, Bostontól a szubtrópusi Key Westig, szóval lesz miből válogatnom! Ó, alig várom már, hogy belekezdhessek a Timothy-projektbe, ami egy amerikai magyar énekesről és világhírű zenekaráról fog szólni.

Tervezem még, hogy írok egy Lidércfény című horror-fantasyt, ami a floridai mocsárvilágban, illetve egy mesebeli helyszínen fog játszódni. Na, itt aztán szabadjára engedhetem a képzeletemet! Rothadó tőzegláp, félhomályos várkastélyok, kardforgató kalandorok, sárkányok, lidércek és egyéb nyalánkságok! Hát ez az opusom sem a nyápicoknak szól majd, haha!

 

Köszönöm az interjút, Cintia. Remélem, meghoztam az olvasóid kedvét a Holdvízhez, illetve a készülőben lévő munkáimhoz!   

Köszönöm szépen Tamás, hogy válaszoltál a kérdéseimre, és beavattál minket egy kicsit a készülő regényedbe. Biztos vagyok benne, hogy sok régi és új olvasód kedvét is meghoztad a történethez. További sok sikert kívánok az íráshoz, és remélem, hogy minél hamarabb olvashatjuk az új történeted!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése